Malí živnostníci by podle Babišova hnutí ANO mohli platit daň a odvody pevnou částkou. Marketingový trik, myslí si ODS.

Babišovo hnutí ANO navrhuje pro nejmenší podnikatele možnost úhrady daně a zdravotních a sociálních odvodů jednou pevnou částkou. Nejmenší živnostníci by se tak zbavili administrativy s daňovým přiznáním i kontroly. Předseda ODS Petr Fiala považuje náhlé Babišovo prozření jen za marketingový trik. 

„Musíme vytvořit podmínky, abychom jim zjednodušili podnikání,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Novinka by se vztahovala na podnikatele s ročním obratem do milionu korun. Nesměli by ale být dobrovolnými plátci daně z přidané hodnoty. Právě milion korun ročního obratu je hranice pro registraci k DPH.

Kolik by nejmenší živnostníci místo daně a odvodů zaplatili, zatím není jasné. Schillerová uvedla, že má představu, ale o konkrétní částce se bude ještě jednat.

Opatření by podle ní mohlo být součástí širší daňové reformy patrně od roku 2021.

Předseda ODS Petr Fiala na Twitteru uvedl, že šéfovi ANO Babišovi gratuluje k tomu, že si „po pěti letech u vlády všiml, že malí živnostníci jsou v ČR doslova decimováni“.

„Jeho náhlé ‚prozření‘ považuji jen za další marketingový trik. Ale kdyby náhodou svůj boj za malé živnostníky myslel vážně, tak může podpořit již existující návrhy ODS, které by drobným podnikatelům skutečně pomohly,“ dodal Fiala.

(pel)