Dálniční známky v Česku mají být v budoucnu jen elektronické a podraží až na 2000 Kč.

Dálniční známka v Česku bude v budoucnu jen elektronická a může podražit až na 2000 Kč. Vyplynulo to z návrhu zákona o pozemních komunikacích, který bude schvalovat Babišova vláda. Předkládající ministerstvo dopravy počítá se zavedením elektronických dálničních kuponů od roku 2021. Papírové kupony pak úplně skončí.

Návrh počítá se zvýšením maximálního limitu poplatku za roční známku na 2000 Kč. V současnosti zákon dovoluje nejvyšší možnou cenu 1500 korun, což podle ministerstva dopravy neumožňuje reagovat na aktuální náklady spojené s dopravou a výstavbou dálnic.

Nový limit ve výši 2000 korun však neznamená, že se cena automaticky zvýší. O výši sazeb rozhoduje každoročně vláda.

Součástí návrhu je také osvobození nebo zvýhodnění od poplatků vozidel na alternativní pohon. Zdarma budou po dálnicích jezdit auta na elektrickou energii nebo vodík, ale i hybridy, které v kombinaci s elektřinou nebo vodíkem používají ještě jiné palivo.

Emise oxidu uhličitého však v takovém případě nebudou smět přesahovat 50 gramů na kilometr.

Za poloviční sazby by měly jezdit auta poháněna zemním plynem a biometanem. Vozidel na zkapalněný ropný plyn se zvýhodnění netýká.

V rámci nového systému bude možné dálniční poplatek uhradit elektronicky prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace. Platby, které budou vázány na registrační značku příslušného auta, bude evidovat informační systém provozovaný Státním fondem dopravní infrastruktury. Kontrolovat se budou prostřednictvím kamer, ke kontrole by mohly sloužit i mýtné brány.

Systém by do budoucna měl umožnit rovněž takzvané krajské dálniční známky, po kterých některé kraje volaly. Motoristé by si tak v budoucnu mohli koupit dálniční známku jenom pro ty kraje, ve kterých často jezdí, díky čemuž by ušetřili.

Stát si od zavedení elektronických dálničních známek slibuje zvýšení příjmů z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně a zároveň snížení provozních nákladů až o 120 milionů korun za rok. (sfr)