Macronova francouzská policie bude moci do žlutých vest nadále střílet nebezpečnými gumovými projektily. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Francouzská policie bude moci nadále zcela legálně střílet protestující Žluté vesty v ulicích do očí a do hlavy gumovými projektily. Rozhodla o tom tzv. Státní rada. Na minulé demonstraci byl gumovým projektilem vážně zraněn Jérôme Rodrigues, jeden z výrazných představitelů hnutí žlutých vest.

Francouzské bezpečnostní složky mají právo dál používat při rozhánění demonstrací kontroverzní zbraně na gumové projektily. Rozhodla o tom dnes Státní rada, která v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu.

Státní rada o oprávněnosti užití zbraní na gumové projektily známých pod komerčním názvem flash-ball a ve Francii také pod zkratkou LBD rozhodla těsně před konáním již dvanácté demonstrace žlutých vest, do kterých se od poloviny listopadu pravidelně odívají lidé nespokojení s reformní politikou prezidenta Emmanuela Macrona a francouzské vlády.

O vydání předběžného opatření, které by zakázalo policistům používat zbraně na gumové projektily, usilovaly některé odborové svazy, ochránci lidských práv i zástupci hnutí žlutých vest.

Reagovali tak na případy vážných zranění, které demonstrantům v uplynulých týdnech policisté gumovými projektily způsobili.

Největší mediální pozornosti se přitom dostalo případu Jérôma Rodriguese, který utrpěl minulou sobotu vážné zranění oka.

Státní rada ve svém rozhodnutí upozornila na četnost násilností a množství případů ničení majetku během sobotních protestů žlutých vest, při nichž demonstranti často opouštějí schválené trasy, nebo své demonstrace vůbec nenahlašují.

Aby měli policisté LBD k dispozici, je proto podle rady nutné a nepředstavuje to „závažný útok“ na svobodu shromažďování ani právo na to nebýt vystaven krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení, jak tvrdili odpůrci policejních zásahů.

Zbraně na gumové projektily byly od počátku demonstrací žlutých vest v polovině loňského listopadu použity ve více než 9200 případech. (sfr)