Britští poslanci odmítli tvrdý brexit. Severoirskou pojistku chtějí nahradit jiným ujednáním.

Dolní komora britského parlamentu přijala návrhy zakazující brexit bez dohody a odmítající severoirskou pojistku. Poslanci hlasovali o celkem 7 dodatcích k dohodě o odchodu Velké Británie z EU. Přijali také náhradní plán brexitovédohdy, avšak s dodatky. Britská premiérka Theresa Mayová teď bude muset jednat s Bruselem. 

Zprávu uveřejnily Lidovky.cz.

Nový návrh dohody je upravená verze, se kterou premiérka neuspěla už v lednu. Poslanci nyní hlasovali ale pouze o tom, zda jsou ochotni o plánu vůbec debatovat. O samotném přijetí budou finálně rozhodovat v únoru.

Britští poslanci schválili dva pozměňovací návrhy k dohodě o brexitu.

Prošel premiérkou podporovaný návrh požadující, aby kontroverzní irskou pojistku v dohodě o odchodu z Evropské unie nahradila neupřesněná alternativní ujednání. Evropská unie však okamžitě vzkázala, že od již schválené dohody neustoupí.

Pojistka má v případě brexitu bez dohody zabránit obnovení tvrdé hranice mezi Severním Irskem, které je součástí Velké Británie, a Irskou republikou. Pro řadu britských zákonodárců je ovšem nepřijatelná – pokud nedojde k dohodě, hrozí, že Británie bude spojena s unijními strukturami i po odchodu z EU.

Mayová uvedla, že se s Bruselem otázku irské pojistky pokusí otevřít, i když přiznala, že taková jednání budou těžká.

Poslanci těsnou většinou podpořili i dodatek, který požaduje odmítnutí možnosti, že Británie opustí unii bez dohody s Bruselem.

Pořád je však ve hře možnost, že by Británie opustila EU bez dohody.

Ministerstvo vnitra proto zveřejnilo plán, podle kterého vláda v případě „tvrdého brexitu“ neprodleně ukončí pravidla volného pohybu osob pro občany zbývajících unijních zemí.

(pel)