Sněmovna schválila komunistický návrh zdanění církevních restitucí.

Poslanecká sněmovna schválila komunistický návrh zdanění náhrad za církevní restituce. Opozice kvůli toho zuří. Podle předsedy ODS Petra Fialy tím premiér Andrej Babiš (ANO) uplácí KSČM, podobně to vidí i další poslanci. Stát by měl náhrady danit od roku 2020.

„Zdanění církevních restitucí je úplatkem Andreje Babiše jednomu ze členů současné vlády – KSČM. Ustupování komunistům se v historii nikdy nevyplatilo,“ uvedl předseda ODS Fiala.

Pro bylo 106 ze 172 přítomných poslanců z ANO, ČSSD, KSČM a SPD, ostatní strany se zdaněním náhrad církvím nesouhlasily.

„To, co se odehrálo, je pošlapání principu právního státu. Dopustila se toho moc, která tvrdí, že je demokratická, je to hanba,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ten v roce 2013 církevní restituce prosadil.

Podle Pirátů nemá zákon šanci obstát před Ústavním soudem ČR.

„Chcete zavřít hubu komunistům, pardon, ústa, aby podpořili vládu. A současně nechcete, aby to ve skutečnosti prošlo,“ řekl Mikuláš Ferjenčík.

Šéf poslanců STAN Jan Farský označil návrh za úlitbu.

„Je to úlitba. Takové pošlapání právního státu, jaké jsme zažili dnes, to už tady dlouho nebylo,“ prohlásil.

Stát by zdaněním náhrad mohl podle KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard, které církvím posílá. Platný zákon počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Zákon má také pomoci k postupné odluce státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se totiž postupně snižují až na nulu v roce 2030.

(pel)