Ministerstvo práce prodělává podle NKÚ státu 30 milionů každý měsíc za nespuštěné IT systémy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chybovalo při budování IT systémů pro výplatu dávek. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle kontrolorů resort porušil rozpočtovou kázeň za 737 milionů korun. Resort také nezvládl vytvořit nové systémy, nevyhlásil veřejné soutěže nebo využíval drahé služby externích firem. Nespuštění nového systému stojí stát každý měsíc o 30 milionů více. NKÚ podal na resort 2 trestní oznámení.

„Kontrola odhalila velké množství zásadních pochybení – šlo například o nezvládnutí vytvoření nových informačních systémů pro výplatu dávek, problémy týkající se veřejných zakázek a smluv nebo využívání externích firem,” uvedl NKÚ.

Mluvčí MPSV Barbara Hanousek Eckhardová uvedla, že ministerstvo si je minulých nedostatků vědomo a řeší je.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) považuje spuštění nových systémů nejpozději do konce roku 2020 za jednu z hlavních priorit. Pochybení se podle ní týkala let 2013 až 2017, tedy před jejím nástupem do funkce.

Kontrola NKÚ se zaměřovala především na období od ledna 2013 do února 2018. Koncem listopadu 2018 MPSV prodloužilo smlouvu se společností OKsystem na další dva roky.

Prodloužení kontraktu na informační systém pro vyplácení dávek vyjde podle Maláčové zhruba na miliardu korun.

Ministerstvo podle úřadu fakticky zůstalo závislé na externích dodavatelích informačních služeb.

MPSV se od roku 2011 snažilo změnit dodavatele čtyř informačních systémů mimo jiné proto, aby se zbavilo závislosti na jediné firmě. Noví dodavatelé měli vzejít z otevřeného výběrového řízení.

Ministerstvo ale nestihlo systémy soutěžit znovu, a v roce 2016 proto uzavřelo navazující smlouvu se stejným dodavatelem. Tím se vyhnulo nutnosti vyhlásit otevřenou soutěž.

Resort tak podle NKÚ porušil rozpočtovou kázeň za půl miliardy korun.

Nezavedení nových systémů stojí navíc stát každý měsíc o 30 milionů víc, než kolik by podle úřadu resort mohl platit.

Problémy provázely i služby systémové integrace. Podle NKÚ se tím ministerstvo dopustilo porušení rozpočtové kázně za více než 172 milionů korun.

Další nedostatky se týkaly například konzultačních a externích služeb v hodnotě 8,5 milionu korun, které MPSV zadávalo opět bez soutěže.

(pel)