Zeman varoval, že Čína v rámci odvety potrestá automobilku Škoda a skupinu PPF za to, že Česko poškodilo čínské firmy Huawei a ZTE.

Čína prý chystá odvetná opatření vůči tuzemským firmám a to kvůli restrikcím firem Huawei a ZTE v Česku. Uvedl to prezident Miloš Zeman. Potrestány prý mají být například automobilka Škoda či Kellnerova skupina PPF. Ohroženy jsou podle Zemana také čínské investice za miliardy korun.

Informaci o tom už podle Zemana mají i někteří členové vlády. To však popřel premiér Andrej Babiš.

Vláda podle něho nemá informace, že by Čína kvůli sporu o Huawei přistoupila k nějakým sankcím. Podle místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce bylo možné čínskou reakci na varování českých úřadů před technologiemi společnosti Huawei očekávat.

Prezident Zeman osočil šéfa BIS Michala Koudelku a šéfa Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila z toho, že svými varováními před firmami Huawei a ZTE ohrozili ekonomické zájmy Česka.

„Podle informací ,které mají někteří členové vlády, Čína po této kampani proti společnosti Huawei připravuje odvetná opatření, a ta by měla zasáhnout několik oblastí,” konstatoval Zeman.

Podle něho by na kauzu mohly doplatil společnosti Škoda Auto a PPF. Ohrožena by mohla být i investice 8,5 miliardy korun, které plánovala Huawei investovat do rozvoje 5G sítí v ČR.

Uvedl, že při jeho minulé návštěvě uzavřela Škoda Auto v Číně dohodu o investici.

„Pokud bude Čína omezovat svou podporu této investiční aktivitě, tak to neblaze zasáhne nejen tento podnik, ale i celý automobilový průmysl a tím i českou ekonomiku,” prohlásil Zeman.

PPF nedávno s Huawei uzavřela v Číně dohodu o instalaci sítě 5G na českém území.

„Je ohrožena i tato spolupráce, pokud se Čína rozhodne k restriktivním opatřením,” podotkl prezident.

Koudelka a Navrátil podle Zemana ohrozili ekonomické zájmy země v Číně, aniž by měli nějaké konkrétní důkazy.

„Postavili nás do situace, že všechno může skončit tak, že místo řečí o digitalizaci ekonomiky tady budeme jako Vašek s pány na ledě stát a nebudeme mít peníze na čtyřikrát vyšší cenu poměrně nákladné techologie 5G,” zdůraznil Zeman.

Právě technologie, které nabízí konkurence Huawei, jsou podle Zemana čtyřikrát dražší.

Vyslovil také domněnku, že Koudelka a Navrátil to „dělají buď z blbosti, nebo za peníze.”

Před vánočními svátky vydal NÚKIB varování před užíváním infrastruktury čínských společností Huawei a ZTE kvůli bezpečnostním rizikům. Později upřesnil, že varování nemíří na běžné uživatele mobilních telefonů, ale především na společnosti, které používají informační a komunikační systémy těchto společností.

Babišova vláda v reakci na informace NÚKIB nařídila 160 úřadům a firmám, aby provedly analýzu rizik užívání technologií této společností. Jde především o státní úřady a firmy podnikající v komunikacích, rozvodech energií či v oblasti služeb obyvatelům. (sfr)