Bolsonarova Brazílie odstupuje od migračního paktu OSN. Země přitom v prosinci 2018 dohodu schválila.

Brazílie odstupuje od migračního paktu OSN. Potvrdil to nový brazilský prezident Jair Bolsonaro. Dohodu v prosinci 2018 schválilo 152 zemí, včetně Brazílie. Česko a několik dalších zemí se nepřipojilo. 

„Brazílie je svrchovaný stát a sama se rozhodne, zda bude přijímat migranty, či ne,“ napsal Bolsonaro na Twitteru.

„Kdo přijde do této země, musí dodržovat naše zákony, pravidla a zvyky, včetně toho, že musí zpívat naši hymnu a respektovat naši kulturu,“ dodal prezident.

Bolsonarova vláda už krok sdělila v dopise OSN.

Brazilci a imigranti budou žít v Brazílii ve větším bezpečí, pokud si země stanoví vlastní pravidla, bez nátlaku zvenčí, domnívá se Bolsonaro.

Záměr odstoupit od globálního migračního paktu oznámil Bolsonaro už předtím, než dokument vláda jeho předchůdce Michela Temera minulý měsíc na Valném shromáždění OSN schválila. Proti se vyslovilo jen pět zemí: Česko, Maďarsko, Izrael, Polsko a USA.

Dalších 12 zemí se zdrželo hlasování a 24 států OSN se zasedání nezúčastnilo.

Podle kritiků pakt podporuje nekontrolovanou migraci. Jeho odpůrcům vadí i to, že stírá rozdíl mezi nelegální a legální migrací.

Příznivci dohody si naopak slibují spolupráci v řešení problémů migrace nebo lepší boj proti pašerákům lidí.

Bolsonaro platí za politika s krajně pravicovými názory, přezdívá se mu brazilský Trump. V politice začínal jako radní Ria de Janeiro v roce 1988, od roku 1991 je federálním poslancem.

Proslul řadou kritických výroků na adresu etnických menšin, žen či homosexuálů. Za urážku poslankyně dostal pokutu a za kritiku Afroameričanů si vysloužil obvinění z rasismu.

Jeho radikální postoje byly zřejmě i důvodem, proč ho začátkem září 2018 na volebním mítinku jeden z jeho odpůrců pobodal.

Bolsonaro skončil s vážným zraněním v nemocnici, odkud byl propuštěn týden před začátkem prvního kola prezidentských voleb. I z nemocničního lůžka ale vedl kampaň přes sociální sítě.

Státy OSN přijaly pakt o migraci. Česko k dohodě nepřistoupilo

Pakt o migraci je moderní nacismus. EU a OSN chtějí vytvořit novou rasu, tvrdí Klausův Jakl

(pel)