Trump chce kvůli získání peněz na stavbu protimigrační zdi na hranici s Mexikem vyhlásit v USA stav nouze.

Prezident Trump vstoupil do války s Kongresem a kvůli získání peněz na stavbu hraniční zdi s Mexikem chce v USA vyhlásit stav nouze. Při něm může obejít Kongres a postavit zeď na hranici s Mexikem bez jeho souhlasu. Kvůli sporům o financování zdi fungují už tři týdny federální úřady v omezeném režimu. Trump je připraven držet tento stav i měsíce a roky.

Trump své hrozby oznámil poté, co šéf demokratů Chuck Schumer na schůzce s prezidentem odmítl poskytnout ke stavbě finance. Trump na výstavbu zdi žádá po Kongresu 5,6 miliardy dolarů (zhruba 126 miliard korun).

Schumer po schůzce prohlásil, že Trump je připraven blokovat financování federálních úřadů měsíce i roky, dokud nedostane peníze na zeď nebo se spor nevyřeší jinou alternativou.

Trump tuto možnost připustil, nemyslí si ale, že by k tomu mohlo dojít.

Skoro 800 tisíc federálních zaměstnanců je kvůli sporům o financování zdi na nucené dovolené a bez platů už od 22. prosince. Úřady v USA fungují jen v nouzovém režimu.

Pokud se finanční pat protáhne do února, pak také hrozí, že 140 miliard dolarů (přes 3,1 bilionu korun) na daňové vratky bude zmrazeno. To by pak postihlo ty nejchudší Američany, kteří na daňové přeplatky a také na dávky spoléhají.

Trump zvažuje využití svých mimořádných prezidentských pravomocí, což by vyloučilo schválení financování zdi Kongresem.

„Ano, zvažuji. A mohu to udělat, když budu chtít,” prohlásil Trump.

„Můžeme vyhlásit vnitrostátní stav nouze. Neudělal jsem to. Ale možná to udělám. Můžeme vyhlásit stav nouze a zeď postavit velmi rychle. Je to další cesta, jak toho dosáhnout, ale pokud to dokážeme prostřednictvím vyjednávání, dáme tomu šanci,“ dodal americký prezident.

K řešení celé záležitosti sestavil Trump speciální tým, který se sejde o víkendu. Složený je z představitelů Trumpovy administrativy a také zástupců Kongresu.

Osobně se Trump podle médií staví do role morálního vítěze a tvrdí, že se mu dostává podpory v jeho krocích ze zcela nečekaných stran. Prohlásil, že mu v tajnosti uznání vyslovili i blíže neupřesnění někdejší američtí prezidenti. Ti mu prý řekli, že měli udělat to, co on teď dělá, uvedl list The New York Times. (sfr)