První vysílače digitálního pozemního televizního vysílání současného standardu DVB-T se začnou vypínat již na konci letošního roku. Pro příjem vysílání standardu DVB-T2 si domácnosti musí koupit novou televizi či set-top box.

Na pozemním digitálním televizním vysílání (platforma DVB-T respektive DVB-T2) je v Česku dle průzkumu MPO závislých 45 procent domácností. Výhradně jinou než terestrickou vysílací platformu, tedy satelitní, kabelový či internetový příjem využívá 36 procent domácností, přičemž 4 procenta rodin v Česku nepřijímá televizi vůbec.

Vyplynulo to z průzkumu agentury Median, který si zadalo Ministerstvo průmyslu a obchodu v souvislosti s přechodem Česka ze současného typu vysílání DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) na nový standard DVB-T2. Průzkum se uskutečnil v polovině září na vzorku 1209 respondentů.

Podle jiných údajů však zmiňovaná „závislost“ domácností na digitálním pozemním televizním vysílání je relativní. Pro mnohé z těchto „závislých“ domácností je totiž pozemní vysílání primárním zdrojem příjmu TV, nikoliv však jediným.

Zhruba 60 % domácností disponuje více televizními přijímači. Řada domácností bere pozemní („anténové“) vysílání, které je nabízeno „zadarmo“ (občané mají povinnost platit koncesionářské poplatky České televizi), pouze jako doplněk k jinému typu vysílání – například k satelitu, kabelové televizi či IPTV.

Vypínání DVB-T

První vysílače digitálního pozemního televizního vysílání současného standardu DVB-T se začnou vypínat již na konci letošního roku.

Česká televize však své digitální terestrické vysílání v HD rozlišení ve standardu DVB-T vypnula už v roce 2018. V HD rozlišení tak své programy nyní ČT vysílá už jen v novém formátu DVB-T2.

Komerční stanice začnou vypínat DVB-T až v prvních měsících 2020, v první fázi se to dotkne Prahy a postupně bude vypínání probíhat v dalších regionech.

Domácnosti za 5 miliard

Domácnosti v ČR, pokud budou chtít přijímat pozemní digitální televizi i v novém standardu DVB-T2, si budou muset (nebo již museli) pořídit nový televizor, anebo zakoupit nový set-top box. Celkové náklady domácností v Česku se kvůli tomu vyšplhají na celkovou částku 5 miliard Kč.

Přechod na nový standard DVB-T2 se týká jen těch rodin respektive televizorů, které přijímají signál prostřednictvím pozemního digitálního televizního vysílání.

Vynucená výměna televizních přijímačů případně nákupy nových set-top boxů se netýkají domácností, které si příjem televizních stanic zajišťují formou kabelového, satelitního či internetového vysílání.

Proplacené náklady

Stát přislíbil soukromým operátorům, kteří zajišťují šíření digitálního terestrického signálu, že jim uhradí veškeré s tím spojené náklady.

Schválená „diginovela“ uzákoňuje pro provozovatele pozemního vysílání nárok na dotaci („finanční kompenzaci nákladů“) ve výši zhruba 650 milionů korun na vybudování infrastruktury pro nový vysílací standard DVB-T2. Dotaci by tak získaly dva soukromí provozovatelé (skupina České Radiokomunikace a firma Digital Broadcasting) a veřejnoprávní Česká televize.

Tuto dotaci však musí nejdříve schválit Evropská komise. Ta bude posuzovat, zda se nejedná o nedovolenou veřejnou podporu soukromým firmám.

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku definitivně zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. Po tomto datu už digitální vysílání ve standardu DVB-T bude zcela vypnuto.

Informovanost a kampaň MPO

Podle citovaného průzkumu stoupá informovanost obyvatel – 82 procent dotazovaných deklarovalo, že jsou informováni o přechodu na DVB-T2.

Stát chce v této záležitosti provádět informační kampaň. V aktuálním dokumentu Ministerstvo průmyslu a obchodu načrtlo přibližný časový rámec, kdy může kampaň odstartovat.

V dokumentu ji označuje pojmem „systematická informační kampaň MPO“ a odhaduje zahájení na leden nebo únor 2019.

Podle některých údajů chce na tuto kampaň vynaložit až 350 milionů Kč. (tvm)


VÍCE O TÉMATU PŘECHODU NA DVB-T2 ČTĚTE ZDE:

Vláda schválila plán přechodu na nové televizní vysílání. Diváky vyjde na 5 miliard

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují

Sociálně spravedlivé TV vysílání DVB-T2 se může změnit v blamáž a podvod na divácích

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují

Satelitní operátoři torpédovali vládní plán přechodu Česka na televizní vysílání DVB-T2