Rakousko plánuje zavést vlastní speciální daň z příjmu velkých internetových firem (ilustrační foto).

Rakousko chce zavést vlastní daň z digitálních služeb, kterou by uvalilo na příjmy velkých internetových firem, jako jsou Google, Facebook nebo Amazon. Informoval o tom rakouský kancléř Sebastian Kurz. O podobném dani uvažuje i Brusel, ale v Evropské unii se zatím nepodařilo najít kompromis ohledně nových pravidel pro zdanění digitálních služeb.

Kurz prohlásil, že kromě evropského plánu podnikne Rakousko v oblasti zdanění internetových firem vlastní národní krok.

„Zavedeme digitální daň v Rakousku,“ oznámil kancléř Kurz.

„Cíl je jasný. Zdanit společnosti, jako je Facebook a Amazon, které vydělávají vysoké sumy on-line, ale sotva platí daně,“ vysvětlil.

Na návrhu, který se má v příštím roce stát součástí rakouské daňové reformy, pracuje ministr financí Hartwig Löger. Podrobnosti o této národní digitální dani má oznámit v lednu.

Ministři financí členských zemí Evropské unie na prosincovém jednání nenašli shodu v otázce daně z „digitálních“ příjmů.

Spory se vedou o to, zda budou v dani zohledněny pouze příjmy z reklamy na internetu, nebo i prodej uživatelských údajů.

Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici později potvrdil, že plán zavést celoevropskou daň zůstává v platnosti.

Rakousko doufalo, že se podaří dosáhnout dohody o zdanění digitálních služeb ještě za jeho předsednictví. To se nepovedlo, když od 1. ledna přebírá předsednictví Rumunsko. (sfr)