Polední menu v Česku letos zdražila o 5 procent. Průměrná cena se zvýšila na 106 korun. Loni stálo menu v průměru 100,8 koruny. Informaci zveřejnil server menicka.cz.

Letošní zhruba pětiprocentní růst cen byl pomalejší než o rok dřív. Mezi rokem 2016 a loňskem se ceny obědů zvýšily o 10,3 koruny, tedy o víc než desetinu.

Nejlevněji lidé podle sledovaných dat letos obědvali v Karlovarském kraji, kde byly průměrná cena poledního menu 99,1 koruny dokonce nižší než loňských 99,5 koruny. Následoval Plzeňský kraj s průměrem 99,7 koruny. Naproti tomu v Praze strávníci platili průměrně 117,4 koruny, v Královéhradeckém kraji 111,1 koruny a v Olomouckém kraji 109,5 koruny.

Nejvýraznější meziroční změnu server zaznamenal v Moravskoslezském kraji, kde si letos lidé za polední menu v průměru připlatili devět procent. V hlavním městě meziroční nárůst o čtyři koruny představuje zvýšení 3,4 procenta. (jaz)