Europoslanci jasně rozhodli o zastavení eurodotací pro Agrofert...

Evropský parlament pozastaví kvůli střetu zájmu českého premiéra Andreje Babiše evropské dotace pro skupinu Agrofert. Pro zastavení evropských financí se vyslovilo 434 europoslanců, proti jich bylo 64, zdrželo se jich 47.

Europarlament má celkem 751 poslanců. Hlasování navazovalo na středeční debatu o premiérově údajném střetu zájmů při čerpání dotací.

„Toto rozhodnutí potvrzuje, že jde o reálný problém na úrovni celé EU, nikoliv o kampaň české opozice a médií,” uvedl europoslanec Jiří Pospíšil.

„Jedná se proto o průlom v kauze střetu zájmů českého
premiéra a o první naději, že se celá věc nakonec skutečně prošetří,” dodal.

„Pokud nebude situace vyjasněná, nemáme důvod prostředky vyplácet. Chceme věc komplexně vyšetřit, abychom vyloučili střet zájmů,” uvedl na středečním jednání eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Zda měl na mysli celou Českou republiku, nebo jen premiérovy firmy, není jasné. Babiš i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) tvrdí, že věc se týká pouze Agrofertu. Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že dočasně zastavilo žádosti o proplácení dotací pro Agrofert.

Podle právní služby EK bylo letos zatím Agrofertu na evropských dotacích vyplaceno 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč).

Oettinger ve středu uvedl, že na leden naplánovala Evropská komise audit, který prověří čerpání dotací pro Agrofert ve finančním období finanční období let 2007 až 2013 i dobu od roku 2014 do letošního srpna, kdy začala platit nová evropská pravidla při posuzování střetu zájmů. Výsledky poslancům předloží do května, kdy končí jejich volební období. (jaz)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.