Česká ekonomika stagnuje, zaostává za zbytkem střední Evropy.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí stagnovala. HDP meziročně rostl o 2,4 procenta, stejně jako v předchozím čtvrtletí. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle ekonomů růst české ekonomiky výrazně zaostává za zbytkem regionu střední Evropy. 

První odhady úřadu uváděly, že meziroční růst hrubého domácího produktu proti 2. čtvrtletí zpomalil na 2,3 procenta.

Statistici také upravili údaje o mezičtvrtletním růstu HDP. Ten dříve odhadovali na 0,4 procenta. Nyní uvedli, že dosáhl 0,6 procenta.

„Hlavními faktory růstu české ekonomiky byly tvorba hrubého fixního kapitálu a výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí,” uvedli statistici.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly mezičtvrtletně vyšší o 0,8 procenta a meziročně o 3,1 procenta.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se oproti minulému čtvrtletí zvýšily o 2,3 procenta a meziročně o 5,3 procenta.

Především kvůli zvýšené investiční aktivitě státu, ale i pokračujícím investicím firem pokračoval ve 3. čtvrtletí vysoký růst investic. Podpořily ho hlavně investice do staveb, strojů včetně dopravních prostředků i do produktů duševního vlastnictví.

K meziročnímu růstu českého hospodářství přispěla podle ČSÚ hlavně domácí poptávka.

Český ekonomický růst však výrazně zaostává za zbytkem středoevropského regionu, domnívají se ekonomové. Domácí ekonomika by podle nich ale podobně jako ta evropská měla v posledním čtvrtletí roku zrychlit.

(pel)