Podle Putina se jedná o provokaci ukrajinského prezidenta...

Vladimir Putin označil incident v Kerčském průlivu za provokaci, kterou má na svědomí ukrajinská hlava státu Petr Porošenko. Kvůli situaci možná zruší plánovanou schůzku s ruskou hlavou státu americký prezident Donald Trump.

„Je to nepochybně provokace, zorganizovaná nynějším režimem. Domnívám se, že i stávajícím prezidentem…,“ řekl Putin na investičním fóru v Moskvě

Podle agentury TASS Putin připomněl, že v předvolebních průzkumech se Porošenko „nalézá kdesi na páté příčce“ a hrozí mu, že se nedostane ani do druhého kola, a tak musí „cosi udělat, aby vyostřil situaci a vytvořil soupeřům, hlavně z řad opozice, nepřekonatelné překážky“.

Ruský prezident také pochválil pohraničníky, že zadržením ukrajinských narušitelů splnili svou povinnost.

Ukrajina vinu popírá

Rusové zajali dva tucty ukrajinských námořníků, kterým hrozí až šest let vězení. Nyní je na většinu uvalena vazba. Část je zraněna a je nyní v nemocničním ošetření.

Ukrajinská strana ale popírá, že by k incidentu došlo v ruských výsostných vodách. Podle ní se srážka stala v mezinárodních vodách.

Prezident Porošenko v reakci na incident v Kerčském průlivu prosadil výjimečný stav na východě Ukrajiny. Původní návrh počítal s tím, že by tento stav trval na celém území státu 60 dnů, což je maximální hranice povolená zákonem. Prezident ovšem nakonec zkrátil délku výjimečného stavu na polovinu, aby nekolidoval se zahájením kampaně k ukrajinským prezidentským volbám.

Trump chce zrušit schůzku

Srážku lodí nicméně jako nepřijatelnou agresi ze strany Ruska odsoudila nejen Ukrajina, ale i státy Evropské unie a NATO. To také Ruskou federaci vyzvalo k propuštění ukrajinských lodí a námořníků.

Americký prezident Donald Trump pak pohrozil, že by mohl kvůli incidentu v Kerčském průlivu zrušit plánovanou schůzku s Vladimirem Putinem. Ta se má uskutečnit okraj summitu G20 v Argentině na konci týdne. (jaz)