Muslimovépatří podle německého ministra vnitra součástí k Německu, dříve se však vyjadřoval zcela opačně...

Muslimové patří k Německu, prohlásil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Vyjádřil se tak na jednání zástupců německé vlády s představiteli tamních muslimů. Seehofer přitom v minulosti zastával názor, že islám je s Německem neslučitelný. 

„Muslimové patří k Německu. Muslimové mají samozřejmě stejná práva a stejné povinnosti jako všichni občané této země, o tom nemůže být pochyb,“ uvedl Seehofer.

„Příliš rychle bývají integrační problémy nebo konflikty v soužití s novými přistěhovalci přičítány islámu jako celku. Také těžké zločiny, kterých se dopustili jednotliví přistěhovalci, se zčásti tematizují velmi nediferencovaně,“ poznamenal Seehofer s tím, že je potřeba rozlišovat mezi činem jednotlivce a drtivou většinou muslimů v zemi.

Ve svém projevu zároveň zdůraznil to, že muslimové v Německu, tak jako všichni ostatní, by se měli se zemí identifikovat. Musí respektovat způsob života v Německu a ústavní rámec spolkové republiky. Seehofer je také přesvědčen o tom, že by němečtí muslimové měli do svých rukou vzít financování náboženských institucí v Německu i vzdělávání imámů, aby na ně neměly tak velký vliv zahraniční instituce. (jaz)