Stát chystá zadotovat výstavbu či rekonstrukci prodejen na vesnici, starostové ale dotace nevítají...

Stát chystá dotaci 20 milionů korun na nové venkovské prodejny. Podle starostů obcí a Asociace českého tradičního obchodu se tak ale problém se zanikáním obchodů v malých obcích nevyřeší. Peníze mají jít na vybudování, rekonstrukci nebo modernizaci prostor. Podle starostů už ale neřeší často ztrátový chod prodejen.

Informovala o tom Česká televize. Podle údajů Asociace českého tradičního obchodu venkovských prodejen rychle ubývá. Za minulý rok jich po zavedení EET zaniklo více než tisíc. V letošním roce se podle odhadu asociace pohybuje počet uzavřených prodejen kolem pěti set.

Od státu mohou vesnice s méně než tisícovkou obyvatel získat příspěvek sto tisíc až dva miliony korun. Prostor ale nesmí upravovat pro konkrétního provozovatele. Podle Viléma Frčka z ministerstva pro místní rozvoj mohou obce následně nový prostor pronajmout. Nemusí se však jednat jen o běžný obchod, vesnice mohou investovat třeba i do pojízdné prodejny nebo obchod spojit s poštou.

„Jako obchodníci z toho nejsme úplně nadšení. Na jednu stranu je dobře, že se ministerstvo začalo obslužností na vesnicích zabývat. Prodejnám, které bojují o přežití nebo jsou ve ztrátě, to ale vůbec nepomáhá,“ zdůraznil Jan Hrdina z Asociace českého tradičního obchodu a dodal, že řešení je polovičaté a nevítají ho ani starostové.

„Je to nastavené tak, že obchod by měl vést obecní úřad, takže starostové budou navíc muset zajišťovat chod prodejny,“ doplnil Hrdina. (jaz)