Národní investiční plán ČR do roku 2030 zahrnuje přes 17 tisíc projektů za téměř 3,5 bilionu korun.

Národní investiční plán na léta 2019 až 2030 zahrnuje přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun. Oznámil to premiér Andrej Babiš.

„Ministerstvo pro místní rozvoj provedlo rozsáhlý sběr dat, kde byly osloveny nejen všechny resorty, ale i obce, města a kraje. Dělali jsme to v úzké spolupráci. Proto jsme měli ty výjezdy do krajů. Výsledkem je vytvoření mapy investičních preferencí, která bude nyní konfrontována s kapitálovými možnostmi České republiky,“ uvedl Babiš.

Vláda období 2019 až 2030 rozdělí na dvě části. V té první do roku 2022 jsou zahrnuty projekty za 1,226 bilionu korun.

Kabinet podle Babiše vychází z toho, že bude sestavovat ještě rozpočet na rok 2022. Musí se podle něj definovat orgány, které budou za národní investiční plán zodpovědné. Za tímto účelem bude vytvořena Rada vlády pro veřejné investování a na MMR státní expertiza.

Rada bude odpovědná vládě a bude vybírat finální projekty. Státní expertiza bude organizační jednotka na MMR zodpovědná za koordinaci přípravy projektů.

„Bude propojovat jednotlivé veřejné investory a komunikovat jejich vzájemné potřeby. Bude vytvářet metodiky a standardy pro veřejné investování,“ dodal Babiš.

Celkové výdaje státního rozpočtu na rok 2019 navrhlo ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy na 1,465 bilionu korun. Úřad počítá s deficitem 40 miliard korun i v letech 2020 a 2021.

Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě.

(pel)