Slovensko nepodpoří globální pakt o migraci, uvedl tamní premiér Peter Pellegrini.

Další země je proti migračnímu paktu OSN. Odmítnout se ho chystá i Slovensko. Uvedl to tamní premiér Peter Pellegrini. Migrační pakt OSN už se rozhodlo nepodpořit několik zemí včetně České republiky.

„Jako předseda vlády odmítám znění kompaktu o migraci a odmítám, aby platil na Slovensku,“ uvedl pro server sme.sk.

Pellegrini požádal o analýzu ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka a státního tajemníka Lukáše Parízka, pod kterého spadají mezinárodní organizace.

Lajčák již dříve pohrozil demisí v případě odmítnutí dokumentu Slovenskem.

Pellegrini prý s ministrem na toto téma hovořil a je prý přesvědčený, že Lajčák jeho stanovisko přijme a upřednostní službu Slovensku před svými osobními postoji.

Lajčák se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN a globální migrační dohodu považuje za své dítě.

Proti paktu je už několik zemí 

Česká vláda rozhodla v listopadu, že pakt nepřijme. Původně prý uvažovala o přijetí globálního paktu s výhradami. Protože ale panovaly obavy, že tyto výhrady přestanou být relevantní v okamžiku, kdy by byl pakt schválen, kabinet se rozhodl k úmluvě nepřipojit.

Česko však není jediné, komu se dohoda nezamlouvá. Svůj souhlas měsíc před ratifikací odvolalo Rakousko. Už dříve se odmítly připojit Spojené státy a Maďarsko. Negativně se k paktu staví i Polsko a Bulharsko.

Globální pakt o migraci předběžně schválily všechny členské země OSN s výjimkou USA. Jde o nezávaznou dohodu, která má být oficiálně přijata na schůzce v Marrákeši 10. a 11. prosince.

Česko nepřijme globální pakt OSN o migraci, rozhodla vláda

Pakt o migraci je moderní nacismus. EU a OSN chtějí vytvořit novou rasu, tvrdí Klausův Jakl

(pel)