Začátkem listopadu zavítala česká delegace podnikatelů do Ázerbájdžánu, konkrétně do zemědělského regionu Ismayilli, kde jednali o možnostech spolupráce. Jedním z možných projektů spolupráce mezi Českou republikou a ázerbájdžánským regionem Ismayilli je společný podnik na výrobu české mléčné pochoutky Lipánek. Návštěvu českých podnikatelů v Ázerbájdžánu pořádala ve spolupráci s ambasádou i Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora.

Čeští podnikatelé včetně velvyslance Ázerbájdžánské republiky v ČR J. E. Farida Šafijeva a senátora Tomáše Jirsy navštívili Ázerbájdžán ve dnech 4. až 7. listopadu. V zemědělském regionu Ismayilli delegace navštívila například oblast Lachič, park Hejdara Alijeva a japonskou zahradu ve městě Ismayilli, agropark Buta a podniky AzNar, ISMA-BIKES nebo továrnu na koberce.

„Zemědělská mise do Ázerbájdžánu přinesla především další možnosti rozšíření spolupráce mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem. Na oficiální schůzce s hejtmanem regionu Ismayilli Mirdamadem Sadigovem jsme jednali i o projektu mezi jihočeskou Madetou a regionem Ismayilli v podobě společného podniku na výrobu v Česku oblíbeného Lipánku. Na tomto projektu se bude dál pracovat,“ řekl k misi David Snášel, český podnikatel a prezident Evropsko-Ázerbájdžánské obchodní komory.

Po návštěvě regionu Ismayilli zamířila česká delegace do hlavního města Baku, kde se zúčastnila dalších schůzek s náměstkem Rufatem Mammadovem na Ministerstvu ekonomiky Ázerbájdžánu a zástupci organizace AZ Promo, aby projednali společné projekty s českými podniky TATRA TRUCKS, Škoda Transportation a Madeta.

Následně čeští zástupci absolvovali schůzku s náměstkem předsedy parlamentu Ázerbájdžánu Valehem F. Alasgarovem a také se setkali s velvyslancem České republiky v Baku Milanem Ekrtem a obchodním radou Janem Jindřichem. Na schůzkách projednávali dlouhodobé vztahy mezi Ázerbájdžánem a Českou republikou.