Nová pražská koalice chce sebrat byty lidem, kteří jsou úspěšní a vydělávají. moc peněz...

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů. Nové vedení Prahy chce získat místa pro bydlení státním zaměstnancům tak, že vypoví smlouvy současným nájemníkům, například úspěšným podnikatelům. Koalice tak chce zajistit byty pro učitele nebo policisty.

Zprávu uveřejnil server Echo24.cz.

Na byty poskytované městem mají mít nárok zaměstnanci, kteří vykonávají povolání učitele, zdravotníka nebo policisty, a jejichž příjmy nedostačují pro placení komerčních nájmů.

Situaci s nedostatkem bydlení chce řešit i nové vedení Prahy – pro poskytování bytů státním zaměstnancům plánuje získat místa i tím, že z bytů odejde část současných nájemníků.

„Půjde především o soudce a státní zástupce,“ uvedl radní pro bydlení Adam Zábranský pro Echo24.

Podle Zábranského mají lidé mnohdy v bytech smlouvy platné i dvě desítky let.

Jedná se o rozdělení přibližně 8 tisíc městských bytů. Velká část z nich je však pronajímána právě na základě starých smluv. Pouze 60 bytů je podle radního nyní pronajímáno za tržní nájemné na základě výběrového řízení.

„Zhruba čtvrtina nájemníků, kteří žijí v těch městských bytech, tak o nich magistrát neví, jestli potřebují od města dostávat takhle nízké nájmy, nebo nepotřebují,“ uvedl pro Echo24 Adam Zábranský s tím, že se situace může týkat i několika stovek lidí.

„V těch městských bytech bydlí za třetinové ceny oproti těm tržním několik desítek, možná i několik málo stovek lidí, kteří jsou třeba úspěšní podnikatelé, a to mi přijde neetické,“ uvádí budoucí radní.

Tam, kde jsou smlouvy na dobu určitou, neprodlouží město nájem.

S lidmi, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, se bude město chtít dohodnout. Pokud to nepůjde, postupně jim navýší nájem na tržní ceny.

(pel)