Andrej Babiš oznámil, že nikdy neodstoupí z funkce premiéra ČR...

Andrej Babiš nikdy nehodlá odstoupit z funkce premiéra České republiky. Předseda vlády to oznámil v reakci na podezření z únosu vlastního syna Andreje Babiše juniora. „Nikdy neodstoupím, nikdy. Nech si to všichni zapamatují,“ řekl Babiš.

Babiš zároveň obvinil novináře, že informováním o kauze farmy Čapí hnízdo způsobili zhoršení zdravotního stavu jeho syna, který podle něj trpí schizofrenií.

Premiér poděkoval prezidentovi Miloši Zemanovi, který ve čtvrtek v rozhovoru pro televizi Barrandov uvedl, že v případě vyslovení nedůvěry vládě pověří Babiše sestavením vlády znovu.

„Jsem strašně rád, že mě podpořil,“ řekl Babiš, který za podporu poděkoval také senátorovi Jiřímu Čunkovi.

K rezignaci do vyšetření kauzy padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo vyzval Babiše Senát i sněmovní opozice, která vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. To se bude konat příští pátek. Že by měl Babiš odstoupit z funkce premiéra do vyšetření případu, si myslí také většina respondentů v průzkumu agentury Median.

Kauzu, která v současné době hýbe celým Českem, okomentoval Babiš následovně:

„Můj syn se dostal do špatného psychického stavu potom, co tady Česká televize a rozhlas, to jsou vždycky ti lídři v té kampani, začaly vysílat ty nepravdy o mně. A tihle lidé mají pocit, že je stále někdo sleduje. A pokud ho začali sledovat novináři, tak samozřejmě vznikla obrovská jeho krize osobní. A proto zkrátka šel na výlet do Ruska s člověkem, který se o něj staral. Kterému jsem samozřejmě vděčný,” vysvětlil Babiš důvody, které podle něj jeho syna vedly k tomu, že odjel do Ruska a na Ruskem anektovaný poloostrov Krym v doprovodu řidiče Agrofertu Petra Protopopova.

Sám Babiš junior v reportáži serveru Seznam Zprávy tuto cestu popisuje jako únos, který mu měl zabránit, aby vypovídal v kauze Čapího hnízda. (jaz)