SPD chce prosadit zákaz zahalování na veřejnosti...

Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury navrhuje po vzoru zemí jako je Rakousko či Švýcarsko zákaz islámského zahalování na veřejnosti. Ti, kteří by zákazu neuposlechli, by zaplatili pokutu 10 tisíc korun. Návrh zákona má cílit hlavně proti muslimům, kteří nosí ulicích burky a nikáby.

„Navrhujeme pod pokutou 10 tisíc korun zákaz zakrývání nebo skrývání obličeje nebo jeho části na veřejných prostranstvích nebo ve veřejně přístupných objektech způsobem, který ztěžuje nebo znemožňuje identifikaci takové fyzické osoby, vyjma případů, kdy takové zakrývání nebo skrývání obličeje nebo části obličeje souvisí s plněním zákonné povinnosti, výkonem povolání, umělecké nebo sportovní činnosti nebo vyplývá ze zdravotních důvodů,“ objasnila tisková mluvčí SPD Michaela Dolenská.

Podobné zákazy už platí v řadě evropských zemí. Například v Rakousku obdržela koncem letošního září žena pokutu kvůli tomu, že odmítla sundat nikáb.

Zákaz platí také ve Francii, na kterou si však kvůli němu posvítila OSN. Podle ní tím Francie porušuje lidská práva a zákat dostatečně neobjasnila. (jaz)


Tvrdá akce proti zahalování muslimů: V Rakousku zakázali veřejně nosit burky a nikáby

V Rakousku zatkli 1. ženu kvůli zahalování. Odmítala sundat nikáb

Ve Francii zakázali nikáby a burky. Podle OSN tím země porušuje lidská práva