Rakousko zakázalo nošení burek a nikábů, jimiž si muslimské ženy na veřejnosti zahalovaly obličeje.

Rakousko zakázalo nošení burek a nikábů na veřejnosti. Muslimské ženy tak již nebudou moci zahalovat svoji tvář. Na veřejnosti musí mít vždy odhalený a rozeznatelný obličej od brady až po vlasy. Zákaz zahalování obličeje se nevztahuje na některé profese, ani na klauny.

K opatření, které se týká například žen nosících burky a nikáby, byly vydány informační brožury v němčině, angličtině, turečtině a arabštině.

Zákon zakazující zahalování tváře na veřejnosti vstupuje v platnost 1. října.

V souvislosti s tím rakouská policie od neděle posílí svou přítomnost na vídeňském letišti. V příletovém prostoru, do něhož se cestující odebírají po celní kontrole, se bude zkoumat, zda všichni pasažéři zákaz dodržují.

Nedodržování zákona o zákazu zahalování bude trestáno. Provinilá osoba může být zadržena a ve správním řízení jí může být uložena pokuta až 150 eur (zhruba 3900 korun).

Dosud byly plně zahalené ženy na vídeňském letišti po příletu odvedeny do zvláštního prostoru, kde byla zkontrolována jejich totožnost podle obličeje a otisku prstu. Od neděle to ale již nebude nutné, protože všechny ženy budou muset své obličeje odhalit, jakmile vstoupí na rakouské území.

Zákon je sice namířen proti burkám a nikábům, ale týká se rovněž protiprachových roušek, kukel a masek.

Výjimky budou umožněny ze zdravotních důvodů nebo tam, kde je zahalení obličeje nutné z pracovních důvodů. Nevztahuje se tak například na některé řemeslníky, lékaře nebo klauny. (sfr)