Do USA se chystají tisíce migrantů...

Občané USA zformovali v Texasu ozbrojenou civilní stráž. Ta má zamezit přílivu migrantů, kteří putují do Spojených států z Hondurasu. Na jejich příchod je připravena i armáda a pohraniční stráž.

Pohraniční stráž už musela ohledně příchodu milicionářských spolků varovat majitele příhraničních pozemků, je podle nich totiž možné, že se budou na jejich pozemcích pohybovat ozbrojení. Civilisté mají v úmyslu chránit Spojené státy před vstupem několika tisíci migrantů, kteří putují směrem k USA přes Střední Ameriku.

Spolky se nyní snaží získat peníze skrze internetové sbírky, aby se mohly vyzbrojit zbraněmi a neprůstřelnými vestami.

Navrátilová se pustila do Trumpa

Přítomnost milicionářských spolků u hranic ale americkou společnost rozděluje. Zatímco prezident Donald Trump se na Twitteru nechal slyšet, že mezi migranty jsou také členové gangů a že se jedná o invazi, na kterou je potřeba se důkladně připravit, mnozí Trumpa za jeho slova zkritizovali.

Mezi nimi i Martina Navrátilová, česká rodačka a jedna z nejlepších tenistek historie.

„21. srpen 1968. Vojska Sovětského svazu a jeho spojenců vnikla do Československa. To byla invaze. Tohle ale není invaze, Trumpe. Je to jen karavan s uprchlíky, kteří se snaží dostat do Ameriky,“ napsala na Twitteru Martina Navrátilová.

K hranicím Spojených států v současné době míří dvě karavany migrantů. Větší skupina čítá okolo sedmi tisíc lidí především z Hondurasu a Guatemaly a nachází se momentálně v jihomexickém státě Oaxaca. Do USA by měli dojít zhruba za měsíc. (jaz)