Firma IBM se stane největším světovým poskytovatelem hybridních cloudových řešení. To díky vůbec největšímu odkupu IBM v historii, společnost koupila distributora Linuxu Red Hat za 34 miliard dolarů.

Obě firmy už na svém blogu (IBM, Red Hat) zveřejnily podrobnosti. IBM tímto krokem významně posiluje svou pozici na poli jak unixových systémů, tak cloudu. Zatímco legendární americký obr už několik let spíše stagnuje, Red Hat je vysoce ziskovou, a především růstovou společností: Za 12 měsíců od února 2017 do letošního února se příjmy podstatně zvedly na 2,9 miliard dolarů, což je o 21 % více, zatímco zisk mírně vzrostl na 259 milionů dolarů.

Za prodeje je primárně zodpovědné předplatné; Red Hat vydělává hlavně na vývoji a následné podpoře vlastních podnikových verzí operačního systému Linux.

IBM už delší dobu víceméně stagnuje; příjmy ve výši 79,1 miliard dolarů, které pravidelně vykazuje, jej však stále řadí mezi nejmocnější firmy v oblasti. Ještě příjemnější je zisk za minulý rok, celkem 5,8 miliard.

Krok IBM je zcela pochopitelný, firma jednak potřebuje změnit svou image, navíc se tímto stane lídrem v hybridním cloudu a velmi významným hráčem u OS na bázi Linuxu. To slibuje znovunastartování růstu. IBM i Red Hat jsou primárně (či téměř výhradně) aktivní v B2B oblasti a v tom budou nepochybně pokračovat i nadále.

Cenovka 34 miliard dolarů je velmi vysoká – jde o suverénně největší transakci v historii IBM a jednu z nejvyšších i v celém ICT.

IBM a Red Hat mají zastoupení také v České republice. Brněnská pobočka Red Hatu je dokonce druhou největší hned po americké centrále a zaměstnává stovky lidí. (jaz)