Britská premiérka mluvila podle přítomných příliš rychle a nikdo jí nerozuměl...

Theresa Mayová seznámila v Bruselu prezidenty a premiéry ostatních 27 zemí Evropské unie s britským pohledem na stav rozhovorů o brexitu. Během 15minutové řeči ale přítomné příliš nepřesvědčila. Mnozí v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou totiž projev britské premiérky popsali jako nesrozumitelný.

„Britská premiérka působila nervózně a na to, že hovořila k publiku skládajícímu se z lidí, jejichž mateřským jazykem není angličtina, mluvila příliš rychle,“ napsala agentura Bloomberg s odvoláním na tři své zdroje obeznámené s průběhem jednání.

Na konci proslovu Mayové nebyl podle agentury „nikdo o moc moudřejší, pokud jde o to, co Spojené království předkládá“.

Na vině byl údajně nedostatek času, který Mayová měla.

Na následné večeři Angela Merkelová, podle Bloombergu „osoba, na kterou Mayová potřebovala udělat největší dojem“, řekla, že vlastně příliš nerozuměla tomu, co Mayová chtěla říct, a že později požádá hlavního unijního vyjednavače pro brexit Michela Barniera, aby jí to vysvětlil.

Také litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová, která je v Bruselu známa svými twitterovými komentáři dění na unijních summitech, po večeři na adresu Britů poznamenala:

„Nevíme, co chtějí. Oni sami nevědí, co chtějí. To je ten problém.“ (jaz)