Jie Ťien-ming, bývalý šéf firmy CEFC a poradce českého prezidenta Miloše Zemana, je podezřelý z uplácení stranického tajemníka. Informoval o tom deník South China Morning Post s odkazem na čínskou státní televizi.

Někdejší tajemník komunistické strany provincie Kan-su Wang San-jün byl obviněn, že právě od Jieho přijal úplatky v neupřesněné výši. Oplátkou měl šanghajské pobočce CEFC pomoci ke zisku podílu v regionální bance a pomoci zprostředkovat úvěr za 4,8 miliardy dolarů (107 miliard korun).

China Development Bank financovala prudký růst společnosti CEFC na dluh. Podle rychle zcenzurovaného článku v respektovaném čínském finančním časopise Cchaj-sin z března tohoto roku prováděla CEFC fiktivní obchody mezi svými četnými pobočkami a dalšími spřátelenými subjekty, aby vyvolala dojem obrovského obratu a mohla získávat další půjčky, napsal český server Sinopsis. Ten se specializuje na Čínu a stojí za ním Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

CEFC vlastní podíly v několika českých firmách. Patří mezi ně Pivovary Lobkowicz, pražská fotbalová Slavie, aerolinie Travel Service, cestovní agentura Invia.cz či strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou. Je také vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy, několika luxusních hotelů a kancelářských budov. Do Česka ji přivedl bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Čínská mateřská společnost si Česko vybrala jako místo pro expanzi do Evropy.

Začátkem letošního roku se CEFC dostala do problémů a zadluženou firmu přebírá čínské státní konsorcium CITIC. Podobné kroky podnikla v posledních letech čínská vláda i proti dalším firmám, které riskantně hospodařily, jako třeba pojišťovna Anbang.

Jie Ťien-ming zmizel, objevily se informace, že ho v Číně vyšetřují. Prezident Miloš Zeman do země vyslal kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého, ti ale o osudu poradce mnoho nezjistili. Prezident poté uvedl, že se nechce vměšovat do čínských vnitřních záležitostí, ctí presumpci neviny a počká na závěry vyšetřování. (jaz)