Brusel apeluje na země Schengenu, aby přestaly hlídat své hranice...

Evropská komise (EK) vyzvala šestici států patřících do schengenského prostoru, aby přestaly prodlužovat kontroly na svých hranicích. Podle Evropského komisaře Dimitrise Avramopulose musejí mít totiž občané Evropy nadále pocit, že mohou cestovat svobodně. Hraniční kontroly v reakci na migrační krizi v roce 2015 zavedlo Německo, Rakousko, Francie, Švédsko a Dánsko. Přidalo se k nim i Norsko, které není v EU, ale je členem Schengenu.

„Nedokážu si Evropu se zavřenými hranicemi představit,“ řekl Avramopulos před jednáním ministrů vnitra EU v Lucembursku.

Členem schengenského prostoru je celkem 26 zemí. Uvnitř prostoru volného pohybu se za normálních okolností hraniční kontroly neprovádějí. V reakci na příchod statisíců migrantů do Evropy, ale i v reakci na teroristické útoky z roku 2015 zavedly kontroly alespoň na některých úsecích své hranice Německo, Francie, Rakousko, Švédsko, Dánsko a Norsko.

Francie a Rakousko v uplynulých dnech informovaly Evropskou komisi o prodloužení kontrol, které měly skončit 11. listopadu, přinejmenším do května příštího roku. Dnes se k nim přidalo také Německo.

„Předpoklady pro zrušení kontrol na vnitřních hranicích nejsou v tomto okamžiku splněny,“ uvedl v prohlášení ministr vnitra Horst Seehofer.

Německo kontroly uplatňuje na hranici s Rakouskem od podzimu 2015.

Některé argumenty, kterými země zdůvodňují potřebu zachování kontrol, jsou podle Avramopulose pochopitelné. Zároveň však zdůraznil, že Evropská unie pro bezpečnost svých občanů v uplynulých letech mnoho udělala. Na stranu Evropské komise se postavil například i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, podle kterého je třeba, aby se EU „velmi rychle vrátila k normalitě“.

V schengenském prostoru jsou téměř všechny členské státy EU kromě Británie, Irska, Rumunska, Bulharska a Kypru. Navíc se k němu připojily i nečlenské země Norsko, Island, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. (jaz)