Česko může zachvátit další máselná krize...

Máslo by se mohlo letos na podzim v Česku znovu zdražit až k hranici 60 korun. Už nyní se cena v maloobchodu vyhoupla na téměř 55 korun, v prodejnách Albert stojí 59 korun.

„V žádném případě by cena másla neměla převýšit hranici 60 korun. Bude se pohybovat v podobných hladinách jako minulý rok,“ předpověděl Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

„V podzimní sezóně je mléčného tuku méně a poptávka převyšuje nabídku. Vyrábí se z něj i jiné výrobky, ne jen máslo, tím pádem cena stoupá,“ vysvětlil Kopáček.

Podle dat Českého statistického úřadu vzrostla cena másla mezi lednem až září o 8 procent. Nejlevnější bylo máslo v dubnu, kdy čtvrtkilová kostka stála v průměru 45,96 korun. Od května se pak částka na cenovkách postupně navyšovala, loňský měsíc dosáhla průměrné hodnoty 54,69 koruny.

Loňský podzim zasáhla máselná krize Českou republiku i sousední země. O potravinu se tuzemští spotřebitelné několikrát doslova přetahovali, když ji supermarkety přidaly do akčních letáků. Domácí mrazáky těch největších spekulantů se plnily zásobami másla na týdny dopředu.

Zdražení čeká také brambory, kterých se údajně kvůli suchu urodilo o 175 tisíc tun méně než loni. Jejich cena by se mohla zvýšit až o čtvrtinu. Nejlépe na tom nejsou ani pohonné hmoty, například cena benzínu se vyšplhala k 35 korunám za litr. To je nejvyšší cena od roku 2014. (jaz)