Miliardář Daniel Křetínský se na konferenci Globsec Tatra Summit opřel do sociálních sítí. Podle něj dnes vychováváme generaci politických ignorantů...(Ilustrační foto)

Sociální sítě zabíjí demokracii. Myslí si to miliardář Daniel Křetínský. Podle něj lidem dříve zprostředkovávala informace kvalitní média, dnes ale naopak dle něho „vychováváme generaci naprostých politických ignorantů“. Facebook a Google by se podle něj měly regulovat.

Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Podle majitele Energetického a průmyslového holdingu (EPH) lidé častěji čerpají informace právě na sociálních sítích, a to má negativní důsledky pro demokratickou společnost.

Na konferenci Globsec Tatra Summit na Slovensku tvrdě zkritizoval Facebook a Google.

„Nikdy v historii neměla žádná firma ani zdaleka takovou moc, jakou mají tyto společnosti,“ řekl pro HN.

Miliardář se domnívá, že je třeba přijmout nová pravidla, která by internetové firmy regulovala.

Zároveň si myslí, že Google nebo Facebook možná budou muset po přijetí nové regulace část svých aktivit prodat. Podle něj má vliv obou firem negativní důsledky pro média, a tím pádem na celou společnost.

Upozornil na to, že tyto firmy získávají dominantní podíl z příjmů z reklamy na internetu, i když netvoří žádný vlastní obsah. A tradiční média i kvůli tomu upadají.

Podle Křetínského lidem dříve zprostředkovávala informace kvalitní média, dnes ale naopak dle něho „vychováváme generaci naprostých politických ignorantů“.

„Jsem opravdu velkým zastáncem tradičních médií tradiční novinařiny. Jsou důležitým pilířem demokracie v Evropě,“ prohlásil.

Lidé podle něj čtou jen titulky a  zpravodajské weby nečtou. Média jsou podle jeho názoru slabá a musí být podporována.

Mimo EPH je Křetínský spolumajitelem Czech News Center, vydavatele deníku Blesk a mnoha dalších titulů. Je šéfem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

(pel)