Politici chtějí bytovou krizi v Česku řešit zdaňováním a regulacemi.

Česku chybí desítky tisíc bytů. Politici chtějí bytovou nouzi vyřešit masivním zdaňováním bytů a regulacemi. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zvažuje zavést progresivní dani z nemovitosti. Stát bude rovněž evidovat pozemky, kde se dá stavět, ale které leží ladem. Komunisté navíc navrhují, aby lidé, kteří vlastní prázdný byt a nikdo v něm dlouhodobě nikdo nebydlí, platili vyšší daň.

Zprávu uveřejnil server Lidovky.cz a Aktuálně.cz.

„Reálně se odhaduje, že množství vymezených zastavitelných ploch v obcích a městech by při plném využití dostačovalo pro výstavbu pro téměř 30 milionů dalších obyvatel Česka. Bohužel plochy jsou mnohdy z různých důvodů nevyužity,“ sdělil LN Vilém Frček z tiskového odboru MMR.

Jedná se například o případy, kdy si majitel drží pozemek spekulativně a čeká, až vzroste prodejní cena. Nebo si ho šetří pro potomky, aby si tam jednou založili domov. Stát momentálně nemá přehled, kolik takových míst je, ani nástroj regulace.

Ministerstvo proto už pracuje na evidenci, aby mohlo nasadit daň. Uvažovaná progresivní daň by zohledňovala intenzitu využití pozemku nebo i budovy, případně jejich hodnotu.

Lék na bytovou nouzi podle KSČM

A recept na bytovou krizi mají i pražští komunisté. Kdo vlastní byt, ve kterém dlouhodobě nikdo nebydlí, měl by z něj platit vyšší daň. Chtějí tak snížit astronomickou cenu bytů v Praze.

Jaromír Petelík (KSČM) pro Aktuálně.cz uvedl, že tím chtějí donutit majitele byty uvolnit pro trh.

Vlastník nemovitosti by podle komunistů musel prokázat, že je jeho byt aktuálně obývaný či pronajatý nebo alespoň v nedávné minulosti byl.

Konkrétní výši daně neupřesnili.

Na návrh pražských komunistů slyší i jejich straničtí kolegové ve sněmovně, kteří by případnou novelu zákona schvalovali.

Dle údajů Českého statistického úřadu ze Sčítání lidu, domů a bytů bylo v roce 2011 v Praze sečteno celkem 390 neobydlených bytových domů. Tedy přibližně 1,2 procenta z celkového počtu v Praze.

Čtěte více:

Komunální volby v Praze: Bydlení rozděluje favority. SPD chce byty přidělovat losem

(pel)