EU chce Česku omezit tok peněz na výstavbu silnic a dálnic.

Česká republika by už po roce 2021 mohla přijít o dotace z EU na nové silnice a dálnice. Hrozí to kvůli chystané změně pravidel přidělování unijních dotací na dopravní a energetickou infrastrukturu pro období let 2021 až 2027. Česko se proto už začalo chystat omezení toku peněz z Unie a výpadek chce pokrýt 82miliardovou půjčkou od Evropské investiční banky.

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Problémem je chystaný přesun 11 miliard eur z operačních programů do nástroje na propojování Evropy Connecting Europe Facility (CEF). Tam ovšem platí jiná pravidla čerpání, která jsou pro Česko s nedokončenou dálniční sítí mnohem méně výhodná.

ČR bude podle navrhované změny o dotace soutěžit s projekty jiných žadatelů a bude se muset prosadit v konkurenci ostatních unijních zemí.

Česká vláda proto požaduje, aby Unie přesun peněz přehodnotila, případně jich do CEF nalila méně. Kvůli výpadku evropských peněz na dopravní stavby by totiž musela sáhnout hlouběji do vlastní kapsy.

V aktuálním návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury tvoří evropské dotace zhruba čtvrtinu z 86 miliard korun určených v příštím roce na výstavbu, údržbu a opravy dopravních staveb.

Během období 2021 až 2027 plánuje Evropská unie na dopravní infrastrukturu přispět částkou 30,5 miliardy eur (786 miliard korun) v rámci nástroje CEF (Connecting Europe Facility). Více než 10 miliard eur chce vzít z peněz operačních programů.

To by pro Česko znamenalo zúžení okruhu projektů spolufinancovaných z unijních dotací, o nichž rozhoduje samo, a posílení kontrolní pozice Evropské komise.

Pouze velké projekty totiž procházejí schvalovacím kolečkem v Bruselu. Na ně přispívá Unie 75 miliard eur (2 miliardy korun). O menších projektech pak rozhodují členské země samy. V případě dotačního nástroje CEF musí mít posvěcení komise každý spolufinancovaný projekt.

Nevyužité peníze z CEF se navíc po roce 2023 mají přesunout z národních obálek do jednoho balíku. Z toho pak bude Komise vybírat příjemce peněz podle kvality projektů, ne podle příslušnosti k zemi.

Česko se proto už začalo připravovat na situaci, že se tok peněz z Unie omezí. Výpadek chce v příštích šesti letech pokrýt 82miliardovou půjčkou od Evropské investiční banky.

(pel)