Nová směrnice EU požaduje po audiovizuálních platformách jako jsou YouTube, Facebook či Netflix, aby minimálně 30 procent jejich obsahu pocházelo od roku 2020 ze zemí Evropské unie. Schválil to Evropský parlament.

Nová právní úprava musí být ještě schválena Radou, než může vstoupit v platnost. Poté budou mít země EU 21 měsíců po vstupu tohoto nařízení v platnost, aby přijaly nové předpisy do své vnitrostátní legislativy.

Provozovatelé serverů pro sdílení videí rovněž budou muset od roku 2020 povinně odstraňovat obsah, který podněcuje k násilí a nenávisti. Vedle toho úprava reguluje reklamu v dětských programech, kde omezuje propagaci nezdravého jídla a nápojů. Lákadla na tabákové výrobky, elektronické cigarety a alkohol by se zde neměla vyskytovat vůbec.

„To, co v současnosti zažíváme s internetem, který přináší videa a filmy online, se dosud neregulovalo. Proto jsme potřebovali úpravu směrnice,“ vysvětluje reformu spoluautorka parlamentní zprávy, německá sociální demokratka Petra Kammerevertová.

Kvóty na evropská díla v katalozích streamovacích serverů mají za cíl podpořit evropskou kinematografii. Opatření mohou jednotlivé unijní země zmírnit, pokud nebude podmínkám možné dostát.

K opatření se zatím postižené platformy nevyjádřily, ale je možné, že to bude znamenat omezení jejich provozu v EU nebo třeba zdražení služeb, aby do ceny zahrnuly další evropská díla či případné poplatky do národních kinofondů, což byla jedna z navrhovaných možností, jak se z 30% povinnosti vyvázat.

Mírnější pravidla mohou členské státy také uplatňovat v případech, že servery budou mít jen nízkou sledovanost. (jaz)