Na Slovensku je podle ministra práce přes 100 tisíc nezaměstnaných Romů...

Podle ministra práce a sociálních věcí Jána Richtera je na Slovensku přes 100 tisíc nezaměstnaných Romů. Celkově je přitom na Slovensku evidováno 180 tisíc nezaměstnaných. Informoval o tom server sme.sk.

„Vítám, že je zájem i o podporu práce ve veřejném zájmu,“ uvedl Richter.

Po půlroční práci ve veřejném zájmu podle něho nezaměstnaní získají pracovní návyky a jsou schopní se uplatnit na trhu práce. Uvedl také, že na Slovensku již funguje jeden velký podnik, kde je každý pátý zaměstnanec Rom.

Podle Richtera není problém naučit se i složitější práce, a proto je třeba jim dát šanci. Značná skupina nezaměstnaných však podle něj zájem pracovat nemá.

Souběh sociálních dávek, který se v současnosti již uplatňuje, plánuje ještě nějaký čas ponechat. Zároveň bude hledat možnosti, jak při tomto souběhu dávek a příjmu z práce zanechat i další příplatky, jako například na bydlení.

„Vytváříme podmínky, aby byl čím dál tím větší zájem pracovat,“ řekl ministr.

Vůči těm nezaměstnaným, kteří bezdůvodně odmítnou práci, vláda podle něj přistoupí „i k jiným opatřením, které jsou v tomto případě nevyhnutelné“.

Míra evidované nezaměstnanosti na Slovensku na konci července stoupla oproti červnu o 0,06 procentuální bodu na 5,43 procent.

Meziročně byla míra nezaměstnanosti minulý měsíc nižší o 1,23 procentuálního bodu. (jaz)