Signatáři jaderné dohody chtějí kvůli obchodu s Íránem obejít sankce Spojených států. (Ilustrační foto, foto z protestu proti jaderné dohodě z roku 2015

Signatáři jaderné dohody chtějí kvůli obchodu s Íránem obejít sankce USA. Po odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody se její zbývající signatáři dohodli na vytvoření zvláštního platebního mechanismu. Umožní jim nadále obchodovat s Teheránem nehledě na americké sankce, a to včetně nákupu íránské ropy.

Zprávu o dohodě sdělila šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová po setkání s činiteli Británie, Číny, Francie, Německa, Ruska a Íránu na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Podle prohlášení se rozhodli „chránit svobodu svých obchodníků, aby mohli uskutečňovat legitimní obchod s Íránem.” Nyní firmám totiž hrozí, že pokud budou dál obchodovat s Íránem, přestanou s nimi obchodovat Spojené státy.

Mogheriniová dodala, že půjde o nový platební systém, který nebude závislý na dolaru. Detaily způsobu plateb by měli ještě projednat techničtí experti.

Írán čelí novým americkým sankcím od začátku srpna 2018 a zavedení dalších sankcí se očekává na podzim. Je to přímý důsledek květnového rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Írán se na základě této dohody zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení části sankcí. Trumpovi mimo jiné vadilo, že dohoda se nevztahuje na íránský balistický program či na zapojení země do válek v Sýrii a Jemenu.

K odstoupení USA od dohody, kterou podepsaly také Británie, Francie, Rusko, Čína a Evropská unie, se již dříve kriticky vyjádřili její další signatáři a EU usiluje o to, aby zachovala obchod s Íránem. Teherán pohrozil, že od dohody odstoupí, pokud mu přestane přinášet ekonomické výhody plynoucí ze zrušení sankcí.

(pel)