Stát přidá do dotačního programu Dešťovka dalších 100 milionů korun...

Stát přidá do programu Dešťovka dalších 100 milionů korun. Dotaci ve výši až sto tisíc korun na zachytávání dešťové vody bude možné čerpat na celém území ČR, nejen v oblastech úředně vyhlášených za suché.

„Vysychá celá Česká republika a deštěm sucho nekončí. Letošní srpen byl třetím nejteplejším od roku 1961, zásoby podzemních vod ubývají, podobně je na tom i povrchová voda v řekách a přehradách,“ konstatoval ministr životního prostředí Richard Brabec.

Program odstartoval loni v květnu. Zatím je v procesu pět tisíc žádostí za dvě stě miliónů korun. Na nejnáročnější systémy recyklující vodu z domácnosti lze získat až 105 tisíc korun. Na nádrže na zalévání zahrady či využívání dešťovky ke splachování lze dostat od státu zpětně proplaceno až 55 tisíc korun.

„Dotace budou pro celou ČR s účinností od 1. října. Nově bude možné ji získat i pro rekreační objekty. Základní podmínkou bude doložení, že tam lidé trvale žijí. Předloží například platby za odpad a energie či prohlášení z obce,“ dodal Brabec.

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana žádat půjde bez front, přes aplikaci na stránkách fondu.

„Je to rychlá administrace. Do třech týdnů bude žadatel vědět, zda byla žádost schválena,“ upřesnil Valdman. Využít lze i regionální pracoviště fondu.

Poté až bude vyčerpáno nové kolo Dešťovky, připravuje fond vyhodnocení, kolik vody se díky dešťovce ušetřilo.

Podporuje se výstavba zadržovacích nádrží vybavených čerpadlem nebo domácí vodárnou. Jde o opatření k zadržování vody pro zálivku zahrady, i pro splachování, a v třetím systému se přečišťuje voda z koupelen a je poté využívána na WC. (jaz)