Stát zakáže plošné využívání kontroverzního herbicidu glyfosátu.

Česko vyrazilo do boje s herbicidy. Stát od ledna 2019 zakáže plošné využívání glyfosátu pro urychlení dozrávání a vysušování plodin. Zákaz tak dopadne i na koncern Agrofert, který nynější český premiér Andrej Babiš (ANO) začátkem loňského roku vložil do svěřenského fondu. Agrofert glyfosfát nejen používá, ale také distribuuje. Podnik dříve využil herbicid k tomu, aby konkurenci zničil úrodu.

Použití glyfosátů v zemědělství je velmi kontroverzním tématem. Mluví se o jeho dopadu na lidské zdraví. Odborníci se neshodují, zda je glyfosát potenciálně karcinogenní látkou. Nejznámějším postřikem obsahující glyfosát je Roundup, jehož výrobce v USA čelí tisícům žalob.

„Zákaz se bude vztahovat i na plošnou aplikaci těchto přípravků. To znamená, že je bude možné použít pouze cíleně v případech, kdy nebude možné použít jiný účinný postup. Jde o první z důležitých kroků, kterými chceme výrazně snížit používání glyfosátu,” uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Podle ministerstva se loni v ČR spotřebovalo 750 tisíc litrů glyfosátů, v roce 2013 pak 935 tisíc litrů.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha řekl, že je krokem ministerstva zaskočen. Podle Pýchy je plošný zákaz špatný, ministerstvo o něm podle něj se svazem aktuálně nediskutovalo.

Svaz tak bude chtít od resortu vědět, jak to přesně myslí s výjimkou používání v případě, že není možný jiný účinný postup. Svaz se však podle něj snažil omezovat využívání glyfosátu už nyní.

Jako velká většina zemědělců využívá glyfosát i zemědělský koncern Agrofert. Ten navíc patří i mezi firmy, které glyfosát v Česku distribuují.

Glyfosát také Agrofert využil k tomu, aby zničil svému konkurentovi v zemědělství úrodu za více než 4 miliony korun. Pole farmáře Bohumíra Rady nechala firma spadající pod Agrofert, v tu dobu ještě patřící Andreji Babišovi, postříkat herbicidy v roce 2015.

Názory na škodlivost se liší

Naopak ekologové z Hnutí Duha jsou rozhodnutím ministerstva herbicid zakázat potěšeni.

„Že glyfosát není nahraditelný, je lež. Důkazem nám můžou být menší bio zemědělci, kteří celé společnosti ukazují, že se jde bez této látky obejít,“ uvedl mluvčí ekologického Hnutí DUHA Jan Piňos.

Hnutí Duha v roce 2013 zveřejnilo studii německé laboratoře, podle které mělo šest z deseti testovaných obyvatel ČR v moči přítomný právě herbicid glyfosát. Šlo o množství, které nepřekračovalo hygienická doporučení v té době, podle jiné nezávislé studie je ale bezpečné množství 12krát nižší než oficiálně tolerované.

Evropská komise loni v prosinci prodloužila licenci na používání glyfosátu o pět let. Komise to zdůvodnila prohlášením, že po důkladném posouzení všech dostupných údajů o glyfosátu dospěla k závěru, že neexistuje žádná spojitost mezi glyfosátem a rakovinou u lidí, jak se laická veřejnost obává.

Rovněž upozornila na to, že za schvalování, používání nebo zákazy přípravků na bázi glyfosátu zodpovídají jednotlivé členské státy, pokud jde o jejich používání na jejich územích.

Komise dodala, že v EU se schvalují pouze látky, pro které existují objektivní důkazy bezpečného používání.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní.

Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.