Řecké uprchlické tábory praskají ve švech...

Řecké uprchlické tábory v Egejském moři jsou přeplněné. Organizace Lékaři bez hranic (MSF) vyzvala k tomu, aby Řecko v zájmu zachování psychického a fyzického zdraví odvezlo děti a zranitelné dospělé z táborů pryč. Tábory mají kapacitu asi 6400 lidí, podle agentury DPA v nich ale žije přes 20 tisíc migrantů.

Situace v táborech na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos je podle Lékařů bez hranic „bezprecedentní“. Zatímco jejich kapacita je 6338 lidí a v březnu 2016 jich tu bylo zhruba 5800, nyní v zařízeních na vyřízení své žádosti o azyl čeká 20 429 migrantů a noví stále připlouvají, informovala s odkazem na data řeckých úřadů DPA.

Kvůli nedostatku personálu trvají azylová řízení velmi dlouho. Od března 2016, kdy Evropská unie uzavřela s Ankarou dohodu o vracení migrantů, se podle údajů řecké policie z ostrovů do Turecka vrátilo jen 1725 osob.

Nejhorší situace podle humanitární organizace MSF panuje v táboře Moria na Lesbu a na ostrově Samos. Podle řeckých úřadů má Moria kapacitu 3100 migrantů, žije jich tu ale 8912. Celkem se na Lesbu s 85 000 místními obyvateli nachází asi 11 000 migrantů. Kritická je podle MSF situace také na Samu, kde je v táboře s kapacitou 648 osob natěsnáno dokonce 4000 lidí.

Zhruba třetinu obyvatel tábora Moria přitom tvoří děti. Řada teenagerů se podle MSF pokusila o sebevraždu nebo se týden co týden sebepoškozují. Další děti trpí panickými stavy, úzkostmi či elektivním mutismem, tedy funkčním narušením řeči, kdy děti mluvit mohou, ale odmítají to. „

Je třeba okamžitě evakuovat nejvíce zranitelné osoby do bezpečného ubytování v jiných evropských zemích,“ vyzvali Lékaři bez hranic.

Na řecké ostrovy přitom stále proudí další migranti. Jen v neděli jich podle řeckého ministerstva pro migraci z Turecka připlulo 417. (jaz)