Soukromé firmy získaly v prvním letošním pololetí 14 847 veřejných zakázek za 198,7 miliardy korun. Jejich hodnota vzrostla oproti minulému roku o třetinu, počet zakázek narostl zhruba o pětinu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti CEEC Research.

„Rychle rostoucí objem zadaných veřejných zakázek a na druhé straně limitované kapacity firem vedou k tomu, že se průměrná sleva dosahovaná ve výběrových řízeních pohybuje pouze na úrovni šesti procent. V některých případech mají veřejní investoři problém sehnat pro realizaci své zakázky stavební firmu,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Meziroční růst je ovlivněn několika velkými zakázkami ze začátku roku. Největší zakázku za 14 miliard korun na rámcovou smlouvu o poskytování dodávek určených druhů minerálních olejů po železnici zadala v lednu státní společnost Čepro.

Největší objem veřejných zakázek připadá dlouhodobě na stavebnictví, do konce června byl jejich podíl zhruba poloviční. Miliardu korun překročilo od začátku roku 12 zakázek. Největší byla modernizace trati Sudoměřice–Votice za 5,3 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ji zadala firmě OHL ŽS. Druhou největší zakázkou byla optimalizace traťového úseku Praha-Hostivař – Praha-hlavní nádraží za 4,22 miliardy korun. SŽDC ji zadala konsorciu Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ.

Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek do konce června meziročně vzrostla až o 67,8 procenta na 259,6 miliardy korun, jejich počet se zvýšil o 17,8 procenta na 4759.

„Meziroční růst ovlivnil především pilotní PPP projekt na dálnici D4 za téměř 25 miliard korun,“ dodal Vacek.

Ze zveřejněné Studie veřejné správy 2018, zpracované CEEC Research ve spolupráci se společností Elanor, vyplývá, že rozhodujícím kritériem při zadávání veřejných zakázek stále zůstává nejnižší cena. V praxi to často znamená jejich realizaci v nižší kvalitě, než jaká byla požadována. U stavebních zakázek jsou problémy s kvalitou až ve 40 procentech případů.

Nejčastěji při výběru rozhoduje pouze cena (uvedlo to 45 procent zadavatelů). Pro 42 procent zástupců veřejné správy je při výběru dodavatele důležitá i kvalita provedení, avšak nesmí přitom podle nich dojít k navýšení ceny zakázky. Pouze 13 procent úředníků uvedlo, že upřednostňuje kvalitu provedení zakázky nad její cenou.

„Cena je pro všechny účastníky výběrových řízení určitě primární otázkou. Problém je, že nejnižší cenu mohou nabídnout firmy, které pak svůj závazek nesplní. Začnou problémy s tím, kdo započatou stavbu dokončí, naskakují vícepráce. Dojde-li ke zrušení původní zakázky a vyhlášení nové, také to něco stojí a prodlužuje to celou realizaci,“ upozornil Svatopluk Kulkus, ředitel odboru z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. (jaz)