Angela Merkelová odsoudila demonstrace v Saské Kamenici...

Angela Merkelová odsoudila chování demonstrantů v německém Chemnitzu (Saské Kamenici). Podle slov mluvčího německé kancléřky Steffena Sieberta totiž demonstrantům nešlo o uctění památky 35letého muže, jehož vražda před nedávnem protesty rozpoutala, ale o pouhé šíření nenávisti.

Protestů ve městě se vedle řadových občanů účastní také řada pravicových i levicových radikálů.

„Tento čin v Saské Kamenici samozřejmě – a je to pochopitelné – vzbudil smutek a starost,” řekl v pondělí Berlíně mluvčí Merkelové Steffen Seibert o vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí dva migranti z Iráku a Sýrie.

„Řada lidí v Saské Kamenici tyto pocity vyjádřila třeba tím, že položila svíčky na místo činu,” dodal.

„Ale to, co jsme také viděli v uplynulých dnech a tento víkend bohužel – pochody pravicových extremistů a neonacistů připravených k násilí nemají nic společného se smutkem kvůli člověku nebo se starostí o město a komunitu,” tlumočil mluvčí názor šéfky německé vlády.

„Z těchto pochodů mělo být zřejmé zcela jiné poselství, a to je poselství nenávisti vůči cizincům, politikům, policii, svobodnému tisku a nakonec i vůči našemu demokratickému Německu.”

„Takoví lidé podle ní nereprezentují ani Saskou Kamenici, ani Sasko, ani německý lid. A to jim musíme dát jasně najevo,” poznamenal také Seibert, podle něhož je to na politicích i běžných občanech.

V podobném duchu se v pondělí vyjádřil bývalý ministr zahraničí Sigmar Gabriel z SPD (německá soc. dem.), který po protestech proti vládní azylové politice zdůraznil, že se nejedná o saský problém:

„Potřebujeme mluvit s každým, kdo není spokojený se státem, a rozlišujme mezi rozčílenými občany a pravicovými extremisty. S lidmi, co hajlují, se nediskutuje, ale postupuje se s nimi podle zákona.“

Podle něj musí ministerstvo vnitra zasáhnout proti „těmto teroristům“, jak je nazval.

Čtvrtmiliónovou Saskou Kamenicí od vraždy Němce 26. srpna prošla řada demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce. Protestů ve městě se vedle řadových občanů účastní také řada pravicových radikálů. V pondělí někteří z nich dokonce hajlovali, v sobotu se občas na pochodu pořádaném protiimigrační Pegidou a protestní Alternativou pro Německo (AfD) střetávali s policií a opakovaně napadali novináře.

Média kritizují, že policie víkendové demonstrace nezvládla, když několika tisícům demonstrantů na obou stranách čelilo jen šest set policistů. Ti jsou kritizováni, že nepřijali dostatečná preventivní opatření, aby obě skupiny oddělily a nemohly se střetnout. (jaz)