Angela Merkelová chce, aby Německo získalo pozici šéfa Evropské komise...

Angela Merkelová by ráda pro Německo získala post šéfa Evropské komise (EK). Informovala o tom německá média. Německá kancléřka už má na pozici předsedy EK i kandidáty, všichni pocházejí z řad jejích spojenců.

Merkelová podle deníku Handelsblatt požaduje, aby byl příští šéf Evropské komise Němec. Zároveň se spekulovalo, že by chtěla vidět krajana i v čele Evropské centrální banky – z toho ale zřejmě sejde.

„Nejvyšší prioritou pro Merkelovou už není ECB, ale spíše Komise,“ uvedl Handelsblatt.

Kancléřka prý totiž považuje křeslo šéfa Komise za politicky relevantnější než stejnou úlohu v rámci ECB. Navíc žádný Němec ještě nebyl předsedou Evropské komise, která v současné podobě existuje od roku 2009.

Německo zatím mělo jen jednoho vůdce Komise. Walter Hallstein byl prvním vedoucím komisařem někdejšího Evropského hospodářského společenství, později přejmenovaného na Evropskou unii.

Stávající předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker už dříve oznámil, že nechce usilovat o druhý pětiletý mandát v této funkci v roce 2019. Junckera by tak mohl nahradit německý ministr hospodářství a spojenec Merkelové Peter Altmaier. Dalším kandidátem je ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která se narodila a vyrůstala v Bruselu.

Pokud se skutečně podaří zvolit německého šéfa Evropské komise, pak je pravděpodobné, že příští prezident ECB bude z jiné země. Historie totiž ukazuje, že musí existovat nějaká rovnováha – rozdělení různých pozic napříč různými národnostmi.

Mnoho analytiků v minulosti naznačilo, že Merkelová podpoří do čela ECB Jense Weidmanna, současného guvernéra německé centrální banky. To se ale nakonec zřejmě nestane. (jaz)