Severní Korea pokračuje v jaderném programu. Tvrdí to Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Vůdce KLDR Kim Čong-un přitom během červnového summitu v Singapuru slíbil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že Severní Korea jaderný program ukončí.

„Pokračování a vývoj jaderného programu Korejské lidově demokratické republiky je nanejvýš znepokojující,” uvedl generální tajemník MAAE Jukija Amano ve zprávě, která má být podle AFP v září poskytnuta na konferenci MAAE.

K denuklearizaci Korejského poloostrova se Kim Čong-un zavázal na singapurském summitu s USA 12. června. Americký prezident Donald Trump mu za to slíbil bezpečnostní záruky.

Po historickém summitu vrcholných představitelů USA a KLDR se zdálo, že Severní Korea své závazky splní. Nejprve před zraky západních novinářů zlikvidovala jadernou střelnici a následně vydala do Spojených států ostatky amerických vojáků, kteří v Koreji padli během války.

Na konci července ale přišly západní tajné služby s tím, že Severokorejci pokračují ve vývoji balistických raket, a Mezinárodní agentura pro atomovou energii teď varuje, že Kim Čong-un pokračuje i v jaderném programu. (jaz)