Ke vraždě lékaře došlo v okresním městě Offenburg...

V německém Offenburgu vyšly do ulic kvůli vraždě lékaře Joachima T. stovky lidí. Německého doktora ubodal minulý týden 26letý Somálec, jeho asistentku těžce zranil. Demonstraci pořádala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

„Pana doktora jsem znala, léčil celou naši rodinu. Proto jsem tady. Považuji za příznačné pro Německo v létě roku 2018, že akci k uctění slušného a obětavého člověka, kterého zabil někdo, koho se tato země ujala, uspořádá AfD. Všichni ostatní nás budou především nabádat, abychom neprojevovali zášť vůči migrantům – ať se prakticky dopustí čehokoli,“ řekla televizi Sky News telefonní operátorka Brigitte Schmalzfeldová (49).

Také Herberta Schramma (52) z organizace na pomoc uprchlíkům Rebland tragédie šokovala.

„Byl to přátelský lékař, vždy ochotný pomoci, především lidem v nouzi. Celá řada uprchlíků, o které se staral, u něho našla soucitný přístup. To, že pachatelem má být muž ze Somálska, mě mimořádně skličuje,“ řekl listu Badische Zeitung.

Somálec vešel ve čtvrtek v 8:45 ráno do ordinace bez objednání a okamžitě zaútočil. Lékař podlehl bodným ranám na místě, jeho asistentku převezli se zraněními do nemocnice. Útočník z místa činu uprchl, policie ho do hodiny dopadla.

„Motiv zatím není znám, zadržený mlčí,“ sdělil Jürgen Kreppke, mluvčí prokuratury.

Somálec lékaře zabil před zraky jeho desetileté dcery, kterou si vzal s sebou do ordinace, protože měla prázdniny a chtěla s otcem do práce.

„Ležela jsem ještě v posteli, chtěla jsem právě vstávat, když jsem zaslechla bolestný křik ‚Tati, tati!‘,“ vylíčila v listě Bild Johanna Skoppová (73), jež bydlí přímo nad ordinací. (jaz)