Turecko výrazně zvýšilo cla na americké zboží. Za dovoz aut, alkoholu, tabáku, kosmetiky či některých potravin se tak bude platit až dvojnásobné clo. Nový výnos podepsal prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci na předchozí zvýšení cel ze strany Spojených států na dovoz oceli a hliníku z Turecka.

Turecko zvyšuje cla na dovoz osobních aut ze Spojených států o 120 procent, na alkoholické nápoje o 140 procent a na tabákové listy o 60 procent. Vyšší cla jsou i na rýži, uhlí či kosmetiku.

Turecký viceprezident Fuat Oktay oznámil, že je zvýšení cel odvetou za „vědomé ekonomické útoky“ Spojených států vůči Turecku.

Turecko-americké vztahy se v poslední době zhoršily kvůli sporům ohledně politiky vůči Sýrii a kvůli tomu, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona. Americký prezident Donald Trump minulý týden rozhodl o zdvojnásobení cel na dovoz oceli a hliníku z Turecka o 50 resp. 20 procent.

Zhoršené vztahy Turecka se Spojenými státy přispívají k poklesu kurzu turecké liry. Ta již od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent a v pátek zažila největší jednodenní propad od turecké finanční krize v roce 2001.

Propad liry zasáhl světové akciové trhy i kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách, což by mohlo mít negativní dopad na evropský bankovní sektor. (jaz)