O státní půjčku až 2 miliony korun mohou od nynějška žádat rodiny do 36 let. Peníze mohou využít na rekonstrukci včetně například zakoupení nové kuchyně nebo pořízení nového bydlení. Někteří lidé čekali před spuštěním programu u poboček dokonce přes noc. Žádosti se totiž budou vyhodnocovat v pořadí, v kterém je žadatelé doručí.

Mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení Karolína Smetanová uvedla, že ráno v půl sedmé, tedy zhruba 90 minut před spuštěním programu, čekalo na pobočkách fondu v Praze i v Olomouci shodně něco přes sto zájemců.

Podle předběžných údajů přijaly úřady k deváté hodině žádosti za zhruba 200 milionů korun. Celkem stát pro letošní rok vyčlenil asi 650 milionů korun. Zda dojde k vyčerpání částky, která je pro letošní rok k dispozici, už během jediného dne, zatím Smetanová odhadovat nechtěla.

„Fond se rozhodl, že bude přijímat žádosti až do výše jedné miliardy korun. Očekáváme, že ne všichni, kteří tu žádost podají, nakonec podepíšou úvěrovou smlouvu. Protože předběžný zájem byl opravdu vysoký, budeme žádat Poslaneckou sněmovnu o navýšení rozpočtu, a to ještě letošního,“ dodala Smetanová.

Úroková sazba státní půjčky je jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení je ve výjimečných případech 25 let. V dalších letech se počítá s tím, že ve fondu bude zájemcům k dispozici miliarda korun ročně. Státní úvěr lze kombinovat s hypotékou, hypotéku však úvěrem nelze splatit.

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj (MMR), který vláda schválila v červnu, na modernizaci bytu stát půjčí nejvýše 300 000 korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, u stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka dva miliony korun. Úvěr bude poskytnut maximálně do 80 procent skutečných nákladů na výstavbu nebo koupi, u rodinných domů včetně pořizovací ceny pozemku. (jaz)