Andrej Babiš hodlá nabídnout Itálii české drony na pomoc s migranty...

Andrej Babiš chce nabídnout Itálii a Maltě jako pomoc k boji s nelegální migrací bezpilotní letadla české výroby. Český premiér zavítá do Itálie v rámci oficiální návštěvy za dva týdny.

Babiš se s italským premiérem Giuseppem Contem domluvil na návštěvě Říma před měsícem. Conte tehdy otevřeným dopisem reagoval na Babišovo odmítnutí italské žádosti o pomoc se skupinou 450 migrantů a pozval ho, aby si o italském návrhu na evropský přístup k řešení nelegální migrace promluvili.

Babiš se na cestu do Itálie podle svých slov intenzivně připravuje. „Zároveň jsem to spojil s návštěvou Malty, budu jednat s italským i maltským premiérem, hlavní téma je migrace,“ uvedl.

Zdůraznil, že je třeba pomáhat migrantům v zemích, odkud přicházejí. Při své cestě chce mluvit o pašerácích.

„Je to obrovský byznys a tito zločinci vydělávají miliardy eur. Evropa musí intenzivně bojovat proti převaděčům,“ vysvětlil.

Jako alternativu k přebírání migrantů by podle Babiše mohla česká vláda nabídnout pomoc s monitorováním pobřeží českými letadly. Premiér kvůli tomu dnes navštívil sídlo společnosti Primoco v pražském Radotíně, která vyvíjí bezpilotní letouny. Na cestu s sebou vezme ředitele firmy Ladislava Semetkovského.

Babiš chce zjistit, zda o stroje bude zájem.

„Chci to přednést na úrovni premiéra a říct, že tady je unikátní bezpilotní letoun, který může pomoci a monitorovat pobřeží a moře, jak pašeráci pracují a dochází k tomu, že ty lodě odplouvají,“ dodal.

Semetkovský novinářům řekl, že letouny vydrží ve vzduchu až deset hodin a v okruhu do 200 kilometrů. Obvykle se využívají k ochraně ropovodů, plynovodů či monitorování moře a hranic. (jaz)