Nezaměstnanost v Česku stoupla na 3,1 procenta z červnových 2,9 procent. Stoupla tak poprvé po 5 měsících. Bez práce bylo v červenci 231 570 lidí, počet volných míst přitom vzrostl už na téměř 310 tisíc. Oznámil to Úřad práce ČR.

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,“ řekla ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Před rokem byla nezaměstnanost na 4,1 procentech a bez práce bylo tehdy přes 303 tisíc lidí.

Zaměstnavatelé hledají pracovníky napříč obory, nejvíce chybějí dělnické a technické profese. Zájem je stále i o typicky letní pracovní pozice. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech, kuchaře, číšníky, servírky či lektory cizích jazyků.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,1 procenta), Jindřichův Hradec (1,2 procenta) a Praha – východ (1,3 procenta). Nejvyšší byla naopak v okresech Karviná (7,2 procenta), Most (6,4 procenta) a Ostrava – město (5,9 procenta).

Podíl nezaměstnaných žen vzrostl na 3,4 procenta, podíl nezaměstnaných mužů zůstal na hodnotě 2,7 procenta. (jaz)