Majetek Kellnerovy skupiny PPF se blíží hranici 1 bilionu korun.

Majetek skupiny PPF ovládané nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem se blíží 1 bilionu korun. Objem majetku, který skupina spravuje po celém světě, vzrostl v roce 2017 o 41 procent. Má celkovou hodnotu 38 miliard eur (973 miliard korun).

Vyplynulo to ze zveřejněné výroční zprávy.

Skupina PPF měla v loňském roce čistý zisk 642 milionů eur (asi 16,5 miliardy korun). Je to o 9,1 miliardy korun méně než v rekordním roce 2016, kdy vydělala 25,6 miliardy korun. Tehdy ale více než třetinu zisku tvořily jednorázové operace.

„PPF je dnes skupina podnikající v 22 zemích na třech kontinentech. Zaměstnáváme 170 tisíc lidí a v zemích, v nichž působíme, odvádíme miliardy na daních,“ uvedl Petr Kellner ve výroční zprávě.

Nejcennější společností v portfoliu PPF je největší světová úvěrová firma Home Credit.

„Téměř třicet milionů klientů po celém světě, od Prahy přes Moskvu, Peking až po USA, mluví samo za sebe. V Číně se nám úspěšně dařilo udržet růst a vyrovnávat se s novou regulací celého sektoru spotřebitelského financování,“ napsal Kellner.

Druhou klíčovou oblastí PPF se definitivně staly telekomunikace. PPF začala rozšiřovat své telekomunikační portfolio nákupem středoevropských a východoevropských telekomunikačních firem, které původně patřily norskému Telenoru.

Za mobilní operátory v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku zaplatila 2,8 miliardy eur (téměř 72 miliard korun). Obchod schválila i Evropská komise.

Škodu Transportation vyfoukli Křetínskému

PPF nadále výrazně investuje i do oblasti e-commerce, získala 40procentní podíl v druhém největším tuzemském e-shopu Mall.cz a ve srovnávači cen Heureka. Dále rozvíjí projekt clearingové banky Clear bank ve Velké Británii a projekt Culture trip.

Další významnou oblastí Kellnerova zájmu jsou biotechnologie, které rozvíjí přes společnost Sotio. Ta vyvíjí hlavně léky na rakovinu vaječníků, prostaty či plic a celkem už běží jedenáct klinických studií jejích přípravků.

Koncem loňského roku se skupina PPF stala vlastníkem tuzemské Škody Transportation, kterou pod nosem „vyfoukla“ dalšímu miliardáři Danielu Křetínskému. Ten je partnerem Kellnerovy dcery Anny, přední české reprezentantky v parkúrovém skákání.

Petr Kellner drží v PPF 98,92 procenta. Podíly ve výši 0,54 procenta mají Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieursart.

V portfoliu PPF je zahrnuta řada firem – úvěrová společnost Home Credit, biotechnologická firma Sotio, vyvíjející léky proti rakovině, PPF Banka a Air Bank, dále telekomunikační společnost CETIN a operátor O2. PPF vlastní i firmy z odvětví energetiky, zemědělství. Působí v Evropě, Rusku, Asii a USA.

(pel)