Centrální banka opět zvýšila úrokové sazby. Chce silnější korunu...

S levnými hypotékami a úvěry na bydlení je v Česku konec. Bankovní rada ČNB už podruhé zvýšila úrokové sazby, a to navzdory svým dřívějším prognózám. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta. Takto rychle se naposledy sazby zvyšovaly v předkrizovém roce 2007.

„Toto rozhodnutí se opírá o novou prognózu ČNB. Prostor pro zvyšování úrokových sazeb oproti dřívějším předpokladům umožnila odchylka kurzu koruny daná globálními vlivy a inflační faktory v domácí ekonomice,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Dodal, že mezi nimi jde především o rychlý růst mezd.

Důvodem zvýšení sazeb byl podle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Výrazně rostou mzdy, koruna je slabší než se očekávalo a inflace je nad dvouprocentním cílem ČNB.

Podle oslovených ekonomů lze díky kroku centrální banky i jejímu novému ekonomickému výhledu očekávat  rychlejší zdražování hypoték.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na posledním měnovém zasedání na konci června. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu. Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že naposledy ČNB zvýšila úrokové sazby dvakrát za sebou před 11 lety.

ČNB zároveň dnes v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta z předchozích 3,9 procenta. Pro příští rok odhad ponechala na 3,4 procenta.

Kurz české měny k euru se pohybuje kolem hodnoty 25,60 koruny za euro. V minulých týdnech stálo euro i více než 26 korun, analytici ještě na jaře očekávali o prázdninách kurz kolem 25 korun za euro.

(pel)